קרטוקונוס אצל ילדים: גורמים, השפעות ופתרונות

קרטוקונוס אצל ילדים הוא מצב רפואי שבו הקרנית הופכת דקה ואינה שומרת על צורתה הכדורית, אלא מקבלת צורה חרוטית. אצל ילדים, המצב עשוי להתקדם במהירות, ולגרום לבעיות ראייה משמעותיות המפריעות לתפקוד היומיומי. היכולת לזהות את המצב מוקדם ולטפל בו בזמן היא קריטית למניעת סיבוכים ושיפור איכות חייהם של הילדים. במאמר זה נדון בהשפעות קרטוקונוס על חיי היומיום של ילדים ובפתרונות שיכולים לעזור להם.

המשמעות בקרב ילדים

קרטוקונוס אצל ילדים הוא מצב שבו הקרנית נעשית דקה ומאבדת את צורתה הסימטרית. מצב זה גורם לראייה מעוותת ובלתי יציבה, ויכול לכלול גם רגישות לאור, סינוור וקושי לראות פרטים. אצל ילדים, המחלה נוטה להתקדם מהר יותר מאשר אצל מבוגרים, כיוון שהקרנית עדיין מתפתחת בגילאים צעירים. השפעה זו עלולה להיות קריטית במיוחד בגילאי בית הספר, בהם הילדים תלויים מאוד בראייה תקינה ללימודים ולחיי היום-יום. בנוסף, הילדים שלנו נוטים להתגמש ולהתרגל גם אם הראיה מתדרדרת בלי לשים לב להדרדרות.

איך קרטוקונוס משפיע על הילד ביום-יום?

ילדים עם קרטוקונוס מתמודדים עם אתגרים רבים שיכולים להשפיע על חייהם בתחומים שונים. ראייה מטושטשת יכולה להקשות עליהם לקרוא טקסטים או להשתמש במחשב, דבר שפוגע בהישגים הלימודיים. סינוור או רגישות לאור עשויים להקשות עליהם להיות בסביבות מוארות, ובחיי החברה, הם עשויים להתקשות בזיהוי פרצופים או להשתתף בפעילויות כמו משחקי כדור.
במקרים מסוימים, קרטוקונוס אצל ילדים עשוי להחמיר ולהוביל למצבים כמו עין עצלה (כאשר הילד עוד צעיר והראיה עדיין מתפתחת- אם הוא כבר בוגר אז עין תהיה עצלה עד שנחזיר לה ראיה), שבה עין אחת אינה מתפקדת בצורה מיטבית. בנוסף, אם הילד סובל גם ממצבים נוספים כמו קוצר ראיה, האתגר מתעצם ודורש פתרונות טיפוליים מותאמים. ללא תיקון וללא טיפול, הילד יכול להרגיש מוגבל ולהיכנס למעגל שמונע ממנו להתקדם.

פתרונות טיפוליים

בשנים האחרונות פותחו פתרונות יעילים שיכולים לשפר באופן משמעותי את איכות חייהם של ילדים עם קרטוקונוס.

עדשות סקלרליות הן בין הפתרונות המובילים. עדשות אלו מונחות על לובן העין ולא על הקרנית עצמה, ובכך יוצרות משטח אחיד שמונע עיוותים בראייה. למידע נוסף על עדשות סקלרליות – התאמה ויתרונות, היכנסו לעמוד השרות. המסייע לשפר את הראייה. פתרון זה מתאים במיוחד לילדים עם קרטוקונוס מתקדם או כאשר הקרנית הפכה לעיוותית מאוד. זה גם מתאים למקרים של יובש מפני שעדשות אלו מאפשרות לחות מוגברת שנשארת על משטח הקדמי של העין כל עוד שהן מורכבות (במידה והן מותאמות נכון כמובן).

קרטוקונוס הינו קונטרה אינדיקציה לטיפולי אורטו קיי

בנוסף, טיפול בקרוס-לינקינג (Cross-Linking) נחשב לשיטה חדשנית שמטרתה לחזק את הקרנית ולהאט את התקדמות המחלה (אומנם זה לא מחזיר ראיה). הטיפול מבוצע בבתי חולים בדרך כלל על ידי רופא עיניים. למידע נוסף על התאמת עדשות סקלרליות: התהליך שיעניק לכם ראייה חדה ומדויקת, היכנסו למאמר המלא. מדובר על הקרנה של אור אולטרה-סגול על הקרנית בשילוב עם טיפות עיניים מיוחדות, והוא מתאים במיוחד לילדים עם קרטוקונוס שמתקדם במהירות.

מתי יש לפנות לטיפול?

אם הילד מתלונן על ראייה מטושטשת, רגישות לאור או קושי בהתמקדות, חשוב לפנות מיד לאופטומטריסט מומחה. זיהוי מוקדם של קרטוקונוס עשוי למנוע הידרדרות במצב הראייה ולאפשר מתן פתרונות יעילים בזמן. מומלץ לבצע בדיקת ראייה מקיפה לזיהוי מוקדם של קרטוקונוס וקביעת תוכנית טיפול מתאימה. מיפוי קרנית למשל, בדיקה שאינה פולשנית, יכולה לאבחן את המצב בשלבים המוקדמים שלו, ולאפשר התאמת טיפול מיטבי.

קרטוקונוס ומחלות עיניים נלוות

קרטוקונוס עשוי להופיע לעיתים קרובות יחד עם מצבים אחרים, כמו קוצר ראיה, עין עצלה או אפילו פזילה וכו'. במקרים אלו, נדרשת התייחסות מיוחדת כדי לטפל הן במצב הבסיסי של הקרטוקונוס והן בתופעות הנלוות/מחלות אחרות. התאמה של  העדשות מיוחדות מסוג סקרליות לקרטוקונוס, למשל, יכולה לספק מענה גם לבעיות הנלוות, ולשפר משמעותית את איכות החיים של הילד.

מה קורה ש-2 מחלות מופיעות יחד?

עין עצלה וקרטוקונוס יכולים להופיע יחד ולהחמיר את בעיות הראייה, במיוחד אצל ילדים. עין עצלה מתרחשת כאשר אחת העיניים אינה מתפתחת כראוי מבחינת היכולת האופטית שלה, דבר שמוביל לראייה פחות טובה בהשוואה לעין השנייה. כאשר עין עצלה מופיעה לצד קרטוקונוס, שבו הקרנית מעוותת וצורתה אינה תקינה, תפקוד מערכת הראייה נפגע עוד יותר. השילוב הזה יכול לגרום לקשיים חמורים בקריאה, זיהוי פרטים והשתלבות בפעילויות יום-יומיות. טיפול מוקדם בשני המצבים יחד, כמו התאמת עדשות מגע מתקדמות לקרטוקונוס ושימוש בטיפולים לשיקום הראייה בעין העצלה (סגירות של העין הטובה ועוד), יכול להקל באופן משמעותי על הילד ולשפר את איכות חייו.

איך מאבחנים ומה משמעות הממצאים

מחלת עיניים קרטוקונוס היא מצב רפואי שבו הקרנית נעשית דקה ומאבדת את צורתה הסימטרית, מה שמוביל לעיוותי ראייה. אבחון המחלה מתבצע באמצעות בדיקות מתקדמות כמו מיפוי קרנית, המאפשרות לזהות עיוותים בצורת הקרנית ואת העובי שלה. ממצאי הבדיקה מספקים תמונה ברורה על חומרת המצב, קצב התקדמותו והאם נדרשת התערבות טיפולית דחופה. אצל ילדים, אבחון מוקדם של קרטוקונוס חשוב במיוחד, שכן המחלה מתקדמת לעיתים מהר יותר בגיל צעיר. האבחון מסייע לבחור בטיפול המתאים ביותר, כמו קרוס-לינקינג או התאמת עדשות ייחודיות, ומונע סיבוכים חמורים יותר בעתיד.

עדשות סקלרליות

אחד הפתרונות היעילים ביותר לטיפול בקרטוקונוס הוא שימוש בעדשות סקלרליות לקרטוקונוס. עדשות אלו ייחודיות בכך שהן מונחות על הלובן של העין (הסקלרה) ולא על הקרנית עצמה, מה שמונע לחץ על הקרנית הדקה. הן יוצרות משטח אופטי חלק המתקן את העיוותים שנגרמים על ידי הקרטוקונוס, ומשפרות באופן משמעותי את חדות הראייה. בנוסף, עדשות אלו נוחות מאוד לשימוש, גם עבור ילדים, כיוון שהן אינן יוצרות חיכוך ישיר עם הקרנית. פתרון זה מתאים במיוחד במקרים מתקדמים של קרטוקונוס או כאשר קיימים עיוותים משמעותיים בצורת הקרנית אלא גם כן במצבים הקלים/התחלתים יותר כדי למנוע יובש בעיניים ולאפשר נוחות לילד ברוב שעות היום. קיימים גם עוד סוגי עדשות מיוחדות לקרטוקונוס אך הסקלרליות מאפשרות לשמור על בריאות עייני הילדים שלנו.

קוצר ראיה

קוצר ראיה גבוה הוא מצב שבו הראייה לרחוק נפגעת באופן משמעותי, ולעיתים קרובות מספר המשקפיים גבוה מאוד. מצב זה יכול להופיע יחד עם קרטוקונוס ולהחמיר את הקושי בראייה. כאשר יש שילוב של קוצר ראיה וקרטוקונוס, ראיית הילד הופכת להיות מטושטשת גם למרחקים קצרים. אפשר לתקן את קוצר הראיה ברוב העדשות במיועדות לקרטוקונוס ובמיוחד בעדשות הסקלרליות.

סיכום
קרטוקונוס אצל ילדים הוא מצב רפואי משמעותי, אך עם טיפולים חדשניים כמו עדשות מגע מיוחדות מסוג סקלרליות או אחרות, וטכנולוגיות מתקדמות אחרות, ניתן לשפר את איכות חייהם של ילדים אלה באופן ניכר. אבחון מוקדם והתאמה נכונה של טיפול יכולים למנוע את התקדמות המחלה ולאפשר לילד חיים מלאים ובריאים יותר. אם אתם מזהים סימנים שמעוררים חשש, מומלץ לפנות מיד לאופטומטריסט מומחה שיתאים פתרון המותאם לצרכיו של הילד.

5 / 5. 2

אופטומטריסטית מקצועית מבצעת בדיקה לאבחון קרטוקונוס אצל ילדים באמצעות ציוד מתקדם

תפריט נגישות